با توجه به اینکه امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در حال تبدیلشدن به محور اصلی و شکلدهنده قدرت رقابتپذیری ملی کشورها است و به بهانه روز جهانی مبارزه با فساد اداری بر آن شدم تا چندخطی به این بپردازم که فناوری اطلاعات چه تأثیری بر مبارزه با فساد اداری خواهد داشت.
فساد اداری، پدیدهای جهانشمول است که نظام اداری هر کشور ازجمله کشور ما ایران نیز کموبیش به آن دچار است. بنابراین، مدیریت دولتی برای مدیریت فساد اداری به ابزارهای مختلفی متوسل شده و اندیشمندان، دیدگاههای مختلفی برای مدیریت فساد ارائه کردهاند.
یکی از این دیدگاهها که محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در گفتگویی در سال ۹۳ یادآور شده بود، تحقق حق دسترسی آزاد مردم به اطلاعات و خدمات دولت است.
دسترسی آزاد مردم به اطلاعات تنها از طریق فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی و دولت الکترونیک ممکن میشود. اگر مردم دسترسی به رویهها و فرآیندهای انجام کار در دولت داشته باشند و رابطه مردم با دولت الکترونیک شود زمینه سوء رفتار و فسادهای اداری و مالی از بین میرود. به دلیل ماهیت فناوری اطلاعات و ارتباطات انتظار میرود که کاربرد این صنعت باعث افزایش شفافیت فرآیندهای اداری و تصمیمگیری شود.
امروزه میبینیم همین مقدار پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه بانکداری باعث شفافیت در نظام بانکداری شده است، بهطور مثال شما بهراحتی میتوانید تمامی واریز و برداشتهای حسابهای بانکی خود سازمان یا شرکتتان را زیر نظر داشته باشید، تفاوت بانکداری شفاف مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات را دقیقاً میتوان در داستان کلاهبرداری ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی یک مسئول پستبانک روستای بیضا از توابع استان فارس که همین چند روز پیش در اخبار خواندیم، متوجه شد.
در راستای مبارزه با فساد اداری، اقدام برای توسعه زیرساخت الکترونیک دولت و ساماندهی سیستمهای نظارتی الکترونیک مردم بر بخشهای دولتی اموری اجتنابناپذیر هستند که دولت باید هرچه سریعتر به آنها بپردازد.
صالح مشتاقی فرماندار سپیدان بابیان اینکه مسئول این باجه بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از مردم این شهرستان کلاهبرداری کرده است، گفت: در این باجه، مبلغ سپردهها در سامانه ثبت نمیشد بلکه بهصورت دستنویس در دفترچههای صاحبان حساب نوشته میشد.